Zdarza się Wam trafić czasem na tak fantastyczną książkę, że czytając ją zapominacie wysiąść na właściwym przystanku z autobusu lub przypalacie obiad? ;) My właśnie skończyłyśmy taką czytać :) Chodzi nam o książkę "Serce na talerzu" Alyssy Shelasky. Jak sama autorka pisze, jest to książka o miłości, gotowaniu i odkrywaniu życiowej pasji. Jesteśmy przekonane, że każdy kto interesuje się gotowaniem będzie zachwycony tą pozycją. :) W książce znajdziecie wiele fajnych przepisów, które nie dość, że są łatwe w przygotowaniu to do tego są przepyszne. Dziś prezentujemy Wam jeden z nich - przepis na chleb bananowy "Orbitowanie bez cukru". Czyli po prostu ciasto bananowe z czekoladą i orzechami.
Składniki (na 1 bochenek):
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
pół szklanki masła (ok 100g)
pół szklanki cukru
2 średnie banany
3 łyżeczki śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
opakowanie czekoladowych groszków lub drobno pokrojona połówka czekolady
Przygotowanie:
1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż do uzyskania lekkiej konsystencji. Dodaj rozgniecione banany, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
2. W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
3. Dodaj suche składniki do mokrych, dorzucając pokrojone orzechy i groszki czekoladowe. Połącz dokładnie zawartość miski.
4. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem formy (u nas o wymiarach 35x10cm). Piecz w 180ºC przez 45-50 minut, aż górna warstwa zbrązowieje i będzie twarda.
4. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem formy (u nas o wymiarach 35x10cm). Piecz w 180ºC przez 45-50 minut, aż górna warstwa zbrązowieje i będzie twarda.
Nasze oceny:
Basia: Pyszny, puszysty i wilgotny chlebek. Posmarowałam go konfiturą śliwkową - niebo w gębie!. Moja ocena: 10/10.
Uwielbiam chlebek bananowy, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPysznie *.*
OdpowiedzUsuńPyszny, świetny na drugi śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadlam chlebka bananowego! Na pewno wyprobuje ten przepis - bez substancji slodzacych, ze tak powiem, jeszcze nigdy go nie robilam :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ale bez czekolady :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowała mnie ta książka, z chęcią przejrzałabym przepisy w niej zawarte. Chlebek wygląda bardzo apetycznie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, świetny blog, super przepisy! Będę zaglądać, na pewno
Kocham chlebek bananowy :) Najlepszy jest maczany w mleku :)
OdpowiedzUsuńjak wpadnie mi książka w ręce, z chęcią się zapoznam!
OdpowiedzUsuńBanany i czekolada to zgrany duet, więc chlebek na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bananowe chlebki, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńI ja jestem fanką bananowego chlebka :)
OdpowiedzUsuńznam takie książki, nie jedna tak na mnie działa!
OdpowiedzUsuńAle chlebek.. mniam <3